Uncategorized

De misvatting voor een leven in balans

Vaak denken we dat we niet in balans leven of voelen we ons uit balans. Waar waar komt dat gevoel eigenlijk vandaan? Wat is het geheim achter een leven in balans? 

We hebben zoveel te doen, dat we altijd het gevoel hebben iets te missen. Ja precies, de ‘fear of missing out’, de angst om iets te missen is bijna normaal in onze huidige maatschappij. Als je bijvoorbeeld veel werkt en overuren maakt, heb je het gevoel niet voldoende tijd met je gezin of kinderen te kunnen doorbrengen. Of we hebben het zo druk met het gezin en werk, dat we geen tijd hebben om naar de sportschool te gaan. Of we hebben tijdens het weekend zoveel sociale verplichtingen, dat we geen tijd hebben om bij te komen van een drukke werkweek. We voelen ons altijd verscheurd door ons altijd te moeten delen en nooit ergens echt te ZIJN. 

Balans is niet alles evenveel doen

Feit is dat we gewoonweg niet alles kunnen doen, we hebben maar een beperkt hoeveelheid tijd. We moeten dus keuzes maken. Daarom is het belangrijk erachter te komen wat je werkelijk belangrijk is. Wat is echt heel belangrijk voor je? Waar wil jij je tijd aan besteden? 

Moet ik niet juist proberen alles even goed te doen?

Vooral vrouwen willen alles goed doen. Het liefst op elk vlak. We willen voor onze kinderen een goede moeder zijn, gezellige vrienden hebben, werken, een strak en fit lichaam hebben en de perfecte lover en vrouw zijn. 

We creëren een perfecte routine waarbij we netjes alles in balans houden. We willen alles zo goed en efficiënt mogelijk doen. Daar is op zich niets mis mee, ik houd er zelf ook van om alles zo goed mogelijk te doen. Maar er ontstaat een probleem wanneer we onszelf op de laatste plaats zetten en ja, je weet hoe dat gaat met die laatste plaats… Daar kom je vaak niet aan toe. We komen er na een tijd achter dat we niet blij zijn met hoe het gaat in het leven. We zijn ongelukkig en hebben weer het gevoel iets te missen, namelijk tijd voor onszelf. 

Is het niet egoïstisch om aan mezelf te denken?

Ik denk zelf dat het juist belangrijk is om aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen. Alleen dan kun je goed voor je gezin en kinderen zorgen. Je zult keuzes moeten maken en af en toe nee tegen mensen zeggen. Zeg je altijd ja, dan zeg je eigenlijk nee tegen jezelf, tegen je gevoel dat eigenlijk zegt “Ik heb er niet zoveel zin in, maar ja, ik heb het afgesproken dus doe ik het toch maar.” 

Seizoenen in het leven 

Ik houd ervan om te leven vanuit de vier seizoenen. 

In de lente doe je veel inspiratie op, de zomer gaat over productief zijn en op de top zijn van je energie. In de herfst geniet je van je succes en tijdens de winter houd je rust, laat je je batterij op en reflecteer je over wat je allemaal hebt gedaan. 

Je zou zo ook een dag of een week kunnen indelen. 

Leef een bewust leven

Bewust leven betekent voor mij mijn leven inrichten vanuit bewuste keuzes. Alleen zo creëer je een gelukkig leven. Het gaat vooral om gewoontes die je bewust creëert, omdat gewoontes je leven bepalen. Eerst maak je een bewuste keus en dan herhaal je het gedrag zodat het een gewoonte wordt. 

Mijn tips op een rij:

  1. Maak keuzes: Wat wil je echt? Waar wil jij je kostbare tijd aan besteden?
  2. Maak je los van dingen die energie kosten en geen energie leveren. 
  3. Zeg vaker nee tegen afspraken of personen waar je geen zin in hebt. 
  4. Leef vanuit seizoenen, probeer zoveel mogelijk je dag en/of week volgens deze methode in te richten. 
  5. Leef bewust!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *